Νομικά θέματα και ενημέρωση
Πώς να λάβετε την Ελληνική Υπηκοότητα
Η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας είναι μια διαδικασία που παρέχει σε κάποιον την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκτήσει κάποιος την ελληνική υπηκοότητα, ανάλογα με την καταγωγή του ή τον χρόνο διαμονής του στην Ελλάδα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις βασικές οδούς για την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.
1. Διάφοροι Τρόποι Απόκτησης της Ελληνικής Υπηκοότητας
Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα:
-
Γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα γονέα: Αν έχετε έναν ή δύο γονείς που είναι Έλληνες, δικαιούστε αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τον τόπο γέννησής σας, αρκεί να αποδεικνύεται η ελληνική καταγωγή σας.

-
Γέννηση στην Ελλάδα: Αν γεννηθήκατε στην Ελλάδα και οι γονείς σας είναι αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στη χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορείτε να αποκτήσετε την ελληνική υπηκοότητα υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, οι γονείς σας πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 5 έτη μόνιμης νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα πριν από τη γέννησή σας.
-
Πολιτογράφηση: Αν δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις απόκτησης της υπηκοότητας μέσω καταγωγής ή γέννησης στην Ελλάδα, μπορείτε να ζητήσετε την ελληνική υπηκοότητα μέσω της διαδικασίας της πολιτογράφησης, που απευθύνεται σε αλλοδαπούς πολίτες που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα για ένα συγκεκριμένο διάστημα.
2. Προϋποθέσεις για Πολιτογράφηση
Για να λάβετε την ελληνική υπηκοότητα μέσω πολιτογράφησης, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν:
-
Νόμιμη διαμονή: Πρέπει να έχετε διαμείνει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 7 συνεχόμενα έτη. Ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι μικρότερος για άτομα που είναι παντρεμένα με Έλληνες πολίτες ή για πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-
Γνώση της ελληνικής γλώσσας: Η γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι απαραίτητη για την απόκτηση της υπηκοότητας. Θα χρειαστεί να περάσετε από μια εξέταση που θα αξιολογήσει τις γλωσσικές σας δεξιότητες, καθώς και τη γνώση σας για την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και το πολιτικό σύστημα.
-
Κοινωνική και οικονομική ένταξη: Η ελληνική πολιτεία εξετάζει την ενσωμάτωσή σας στην ελληνική κοινωνία, που σημαίνει ότι πρέπει να αποδεικνύετε σταθερή απασχόληση, φορολογική συμμόρφωση, και γενικότερα καλή συμπεριφορά, χωρίς ποινικά αδικήματα.
-
Υποβολή αίτησης και συνέντευξη: Αφού πληρείτε όλες τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση πολιτογράφησης στις αρμόδιες αρχές, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Μετά την εξέταση των εγγράφων σας, θα κληθείτε σε συνέντευξη από την Επιτροπή Πολιτογράφησης, που θα αξιολογήσει αν πληρείτε τα κριτήρια για να γίνετε Έλληνας πολίτης.
3. Δικαιολογητικά για την Αίτηση Πολιτογράφησης
Η αίτηση πολιτογράφησης συνοδεύεται από μια σειρά από έγγραφα που πρέπει να προσκομίσετε. Τα κύρια δικαιολογητικά περιλαμβάνουν:
- Διαβατήριο και άδεια παραμονής
- Πιστοποιητικά γέννησης
- Αποδείξεις μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΚΟ, μισθωτήρια συμβόλαια)
- Φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών
- Αποδείξεις εργασίας ή ασφαλιστική κάλυψη (π.χ. ένσημα από ΙΚΑ, ΑΦΜ)
- Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου
Η λίστα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία του αιτούντος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τα ειδικά δικαιολογητικά που ισχύουν για την περίπτωσή σας.
4. Διαδικασία και Χρόνος Αναμονής
Η διαδικασία πολιτογράφησης μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως αρκετά χρόνια, ανάλογα με τον όγκο των αιτήσεων και την ταχύτητα διεκπεραίωσης από τις αρμόδιες αρχές. Ο υποψήφιος πρέπει να είναι υπομονετικός και να ελέγχει συχνά την κατάσταση της αίτησής του.
5. Τα Δικαιώματα και Υποχρεώσεις ως Έλληνας Πολίτης
Με την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας, αποκτάτε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ελληνική ιθαγένεια. Αυτά περιλαμβάνουν το δικαίωμα να συμμετέχετε στις εθνικές εκλογές, την ελευθερία μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την υποχρέωση να πληρώνετε φόρους και να συμμορφώνεστε με τους ελληνικούς νόμους.
Συμπέρασμα
Η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας είναι μια διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία, υπομονή και τήρηση των νομικών διαδικασιών. Είτε προέρχεστε από ελληνική καταγωγή, είτε θέλετε να πολιτογραφηθείτε ως αλλοδαπός, η σωστή νομική καθοδήγηση από έναν δικηγόρο μπορεί να κάνει τη διαδικασία πιο απλή και λιγότερο αγχωτική.
*Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ανάλογα με τις εκάστοτε τροποποιήσεις σε νόμους ή διαδικασίες από την ημερομηνία έκδοσης το άρθρου.